Indul a „Vitorlázz Itthon – A felfedezés élménye” program

Jelentős fejlesztéseket hajtott végre 2018-ban vitorlássport, mint aktív turisztikai célpont népszerűsítése érdekében a 144 hazai vitorlás egyesületet tömörítő Magyar Vitorlás Szövetség. Ennek során közel kétszáz új hajót kaptak a hazai vitorlásklubok, lezárult a kikötő-minősítési rendszer kialakítása és a „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” turisztikai portál fejlesztése. A 640,7 millió forintos összköltséggel, uniós forrásokból megvalósult fejlesztések révén mostantól az ország tizenegy megyéjében válik elérhetővé a turisták számára a vitorlázás, ezzel megszólítva a népesség mintegy ötven százalékát.

A „Vitorlázz Itthon – A felfedezés élménye” projekt elsődleges célja, hogy a turisztikai infrastruktúra, valamint az azt működtető hálózatok fejlesztésével elhelyezze a Balaton Régiót – mint vitorlás desztinációt – kezdetben a belföldi, hosszabb távon pedig a nemzetközi piacon.  Ugyanis a szabadidős kikapcsolódás keretében, a hazai vizeket járva nemcsak Magyarország – az adott turista számára eddig rejtett – történelmi, kulturális és természeti szépségei ismerhetőek meg, de eközben aktív sportélményre is szert tehet a látogató.

A fejlesztések középpontjában a vitorlás túraútvonalak kialakítása áll. A Magyar Vitorlás Szövetség olyan, jutalmazásra és nyilvántartásra, valamint teljesítmény-összehasonlításra épülő rendszert épített fel, amelynek lényege, hogy egy időben, de egymástól függetlenül növekedni tudjon a vitorlázók túraaktivitása. Az ehhez kapcsolódó „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” turisztikai portál pedig túraútvonal-ajánlatok bemutatásával, a helyi turisztikai attrakciók és rendezvények ismertetésével, és nem utolsó sorban a helyi, turisztikai, kulturális vagy éppen vitorlázással kapcsolatos hírekkel segíti 2019 januárjától az érdeklődök eligazodását.

A turisztikai portál biztosít felületet a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszernek. Ennek keretében a jövő évi idegenforgalmi szezon kezdetére több száz kulturális, gasztronómiai, illetve vitorlázással foglalkozó szolgáltató (charter cég, hajóépítő mester, vitorlás iskola), valamint szálláshely jelenik meg, mint kártyaelfogadó partner. Ezek a szolgáltatók partnerként lehetőséget kapnak arra, hogy programjaikról, akcióikról a portál hírt adjon, valamint megjelenjenek az eddigi legteljesebb balatoni szolgáltatói listában.

Az európai uniós támogatás segítségével több évtizedes elmaradást sikerült megszüntetni a Balaton vízterületén, partján található kikötői infrastruktúrák rendszerezésére szolgáló minősítési rendszer kidolgozásával. Ebben a kikötőket öt csoportba sorolták, amelyek csillagokat (KÉK CSILLAG) kaptak egy egytől-négyig terjedő skálán. A besorolás szintje attól függ, hogy a vizsgálati szempontokban részletesen leírt feltételekhez viszonyítva milyen – százalékban kifejezett – eredményt ér el az adott kikötő.

A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötő-fejlesztései (GINOP 7.1.2.-15-00007 számú) projektfejlesztés részeként az elmúlt két évben az MVSz megbízásából eljáró Magyar Vitorlás Akadémia NKft. 199 darab kishajót is beszerzett, összesen 420,5 millió forint értékben. Ezek kihelyezése a Balaton, valamint további öt hazai kisebb, a vitorlás desztinációhoz tartozó tó mellett megtörtént. A kishajók segítségével a kisebb tavakon is elérhetővé válnak a rövid egy napos vitorlástúrák, valamint a gyerekek és felnőttek számára szervezett vitorlás tanfolyamok.

(X)