Berecz Zsombor a magyar vitorlássport első aktív olimpiai osztályos világbajnoka a dániai Aarhusban megrendezett kvótaszerző megmérettetésen szerzett aranyérmével. A 32 éves kiválóság szerint „nem történhetett volna jobb dolog” vele annál, mint hogy februárban, egy kerékpáros balesetben eltörte a hüvelykujját, emiatt kényszerpihenőt tartott.

Szöveg: Simon István/VITORLÁZÁS Magazin

Az aarhusi kvótaszerző vb döntő futamában minden bóját elsőként került, sima rajt-cél győzelmet aratott. Számított arra, hogy ilyen könnyű dolga lesz a fináléban?

  • Nem nevezném könnyű vagy fölényes győzelemnek, rövid, de nagyon szoros volt az éremfutam. De alapvetően ez volt a célom: nem biztonsági vitorlázásra törekedtem, hanem nyerni akartam. Még sohasem kerültem ennyire közel egy ilyen nagy sikerhez, amit két kézzel megragadtam. Boldog vagyok, hogy sikerült!

Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen erős finndingis mezőnyben valaki világbajnok legyen?

  • Szerencsésen kell állniuk a csillagoknak, mindennek össze kell állni. Nehezen indult számomra ez az év, de visszatekintve azt kell mondanom, hogy jobb dolog nem történhetett volna velem, mint hogy eltört a bal hüvelykujjam! A háromhónapos kihagyás alatt nem tudtam versenyezni, viszont a felkészülés más fontos elemeire koncentrálhattam.

Például mikre?

  • Főleg sportpszichológiával, a mentális felkészüléssel foglalkoztam. Ennek segítségével jobban megismertem magamat, a hiányosságaimat és az erősségeimet. Rájöttem, hogyan működöm. Jobb dolog nem is történhetett volna velem ennél a sérülésnél.

Négy ponttal verte meg a korábbi címvédőt, a svéd Max Salminent. Hogyan fogadta a vereséget?

  • Nem igazán figyeltem az arckifejezését a verseny után, de senki sem szeret veszíteni. Gondolom, nem volt boldog, de ez van! Salminen tavaly, a balatonföldvári világbajnokságon elvitte tőlünk az Aranykupát – én pedig most visszahozom.

A 2020-as tokiói olimpia már a negyedik lesz, amelyen részt vesz. Mire számíthatunk ott?

  • Tokió még odébb van, de annyit mondhatok, hogy maradok finn dingiben, és a riói 12. helyezés túlszárnyalása lesz a célom.

Van-e valaki, akinek kiemelten köszönetet mondana?

  • Nagyon sok embernek tartozom köszönettel: a családomnak, az edzőmnek, Kelemen Tamásnak, a Balaton Yacht Clubnak, a Magyar Vitorlás Szövetségnek… Nem tudnék egyvalakit kiemelni. A világbajnoki cím nem csak az én sikerem, ez igazi csapatmunka volt.

Hogyan ünnepli a diadalt?

  • A Finn dingisek között az a szokás, hogy aki világbajnokságot nyer, az meghívja az egész mezőnyt egy helyi kocsmába. Úgyhogy ma este valószínűleg rendesen „le fogok gatyásodni”…