További előnyös változás lép életbe  2019 januártól az Innovációs és Technológiai minisztériumnak, a vitorlás kishajók, kisgéphajók és jetskik vezetéséhez szükséges képesítés megszerzésére működő vizsgarendszerében – tájékoztatta lapunkat Kipper György oktató.

Korábban a Hatóság a vizsgatárgyak összevonásával egyszerűsítette a vizsgaeljárást ami a vizsgadíjak jelentős csökkenését is eredményezte. A gépjárművezetői vizsgához hasonló számítógépes elméleti vizsga bevezetése gyorsabb lebonyolítást tesz lehetővé. Az ITM e-Hivatal rendszerén keresztül a vizsgával kapcsolatosan szinte minden elektronikus formában kezelhető.

Korábban nyilvánosak lettek a számítógépes vizsgán alkalmazott tesztkérdések. Ezek közel 2000-es darabszáma azonban időigényessé tette az eredményes vizsgára történő felkészülést. Az esetenként 6-8 szor redundánsan ugyanarra a témára vonatkozó kérdések darabszáma  közel a felére csökkent az új verzióban, ami a felkészülési időre jótékony hatással lesz.

A kishajót csak képesítéssel rendelkező vezethet. Alsó korlát:  10 m2 vitorlafelületet,  7,5 kW motorteljesítmény. A sport és kedvtelési célú vitorlás és kisgéphajó vezető képesítéssel rendelkezők folyókon tavakon, csatornákon, Európa belvizein, maximum  12 fő befogadó képességű hajókat vezethetnek, melyek hossza nem éri él a 20 m-t.

Kipper György a kedvező változásoktól azt reméli, hogy azok élénkítik az érdeklődést a sporthajózás iránt. A vizsgára felkészítés továbbra is kizárólag akkreditált képzésen történhet.

A tesztkérdések és a képzéssel, vizsgával kapcsolatos további információk elérhetők az  interneten, a www.autoinfo.hu/szvk címen.