Négy pályán három-három futamot rendeztek a Nagyhajós Bajnokság nyitónapján.

Bár gyenge északkeleti-keleti széllel indult a Nagyhajós Bajnokság, a rendezők kimaxolták a napot: mind a négy bajnoki pályán három futamot sikerült rendezni – számolt be róla a hunsail.hu. A nap 7-8, helyenként 9 csomós széllel indult, minden pályán a kiírásnak megfelelően mentek el a rajtok és úgy is folytatódtak a pályák kisebb-nagyobb igazítása mellett. A Charlie pályán – ahol a 15-ös és a 25-ös jollék, valamint a Scholtz 22-esek versenyeznek – fejeződtek be először a futamok, a legtovább az Alpha pályán versenyeztek a Regina, a Sudár Regatta és a Sudár Sport osztályok.

A nap folyamán a szél enyhén balra fordult, így a kezdeti 60 fokról fokozatosan 40 fokra igazítottak a krajctengelyeket a pályafelelősök. A futamok végére legyengült a szél, – helyenként 4 csomó körülire is -, így például a Charlie pályán a 15-ös jollék harmadik futamát le is kellett rövidíteni.

Az összesen 14 hajóosztály számára kiírt bajnokságot négy pályán futják a Balatonfüred-Alsóörs-Siófok-Zamárdi-Tihany vízterületen, pályánként 3-3, iiletve 4 osztály versenyez. Összesen 109 egység állt rajthoz, a legnépesebb a Sudár Regatta osztály 12 indulóval és a 11m onedesign 11-gyel, de abban a mezőnyben vízre száll két norvég és egy svéd hajó is.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Fotók: Szántó Áron (MVSz)