A szezon vége felé új időszak veszi kezdetét: a hajóvásárlásoké. Gyakran felmerül a kérdés, hogy a vitorlást magánszemélyként vásároljuk-e meg, vagy jobban megéri a cégünk nevére beszerezni. A válasz számos egyéni körülménytől függ, de tény, hogy a céges hajóvásárlás egyre népszerűbb. Magazinunk állandó jogi szakértőjének cikkéből kiderül, mire kell ilyen esetben figyelnünk.

Szöveg: dr. Csicsely Tamás, Fotó. Vitorlázás Magazin archív

A céges hajóvásárlás főként ÁFA szempontból jelenthet komoly előnyt, amellett, hogy egyéb költségek is elszámolhatókká válnak. Adózási szempontból a vitorlások a „Hajók, csónakok és más úszószerkezetek” árucsoportjába tartoznak, általános forgalmi adókulcsuk Magyarországon 27%. Fő szabály szerint az áfát, mint minden más termék esetében, a vásárláskor a vételárba építetten kell megfizetnünk a kereskedőnek, aki ezt tovább utalja az államkincstár felé.  Ez alól jelent kivételt, ha a vitorlás hajót gazdasági társaságként, tartós üzleti tevékenység céljából vásároljuk meg.

Mi a céges vásárlás esetében a jogosultság feltétele? Az első és legfontosabb kérdés a cég tevékenységi köre. A vitorlás hajókhoz jellemzően bérbeadással vagy oktatással kapcsolatos TEÁOR tevékenységi körök kapcsolhatók, ilyenek például a „Sétahajó, kajak/kenu, vitorlás hajó kölcsönzése” a „Hajó- és vitorláshajó-vezető képzése” illetve a „Tengeri személyszállítás” egyes alcsoportjai is.  A tevékenységek része képesítéshez és engedélyhez kötött tevékenység. A hajót vásárló gazdasági társaságnak már az adásvételkor rendelkeznie kell megfelelő tevékenységi körrel, így erről érdemes időben gondoskodnunk.

Külföldi vagy magyar hajó?

Magyar gyártók esetében a válasz adott, azonban, ha valamelyik nagy gyár kínálatából szeretnénk választani, és arra a lehetőség kínálkozik, érdemes megfontolni a határokon átnyúló vételt. Ugyanis, ha magyar gyártó vagy forgalmazó az eladó, a vitorlás hajót megvásároljuk, áfáját meg kell fizetnünk, majd a törvényi határidőn belül utólag tudjuk csak visszaigényelni azt.

Külföldi eladó esetén lehetőségünk van nettó értéken vásárolni, ami az áfa megfizetése – cashflow – szempontjából lehet előnyös, ugyanis ilyenkor, tekintettel az ügylet határokon átnyúló jellegére, úgynevezett fordított adózás alkalmazandó. Az EU-s szabályok szerint vállalkozások közötti ügyleteknél a teljesítés helye a szolgáltatás igénybe vevőjének székhelye, így az áfa fizetési kötelezettség abban a tagállamban keletkezik, ahol a megrendelő székhelye található. Egyes forgalmazóknál lehetőség nyílik arra, hogy az adásvételt külföldi partneren keresztül bonyolítsuk, illetve megkereshetünk közvetlenül külföldi forgalmazót is.

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin 2018/5-ös számában olvasható! Keresse a nagyobb újságosoknál!