A Luka 30-ast választotta a World Sailing hivatalos offshore világbajnoki osztályának – így feltehetőleg ilyen hajókkal küzdhetnek 2024-ben az olimpián is az újonnan bevezetendő tengeri versenyeken. Utána jártunk, mit lehet tudni előzetesen erről a nálunk is forgalmazott verseny/túrahajóról.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó. Luka

Hazánkban tartotta első flottaversenyét World Sailing új hivatalos offshore világbajnoki hajóosztálya, a Luka 30-as, amely feltehetőleg a 2024-es olimpiától kezdve az ötkarikás játékokon bevezetendő új, tengeri versenyek főszereplője lehet.
A hajó tervezője, az ukrán Rodin Luka több mint 30 éve a vitorlázás elkötelezett híve, olimpiai ezüstérmes (49er – Athén 2004) és világbajnok, valamint a Volvo Ocean Race résztvevője. Legújabb alkotása a Luka 30-as feltehetőleg elsősorban annak köszönheti nemzetközi elismerését, hogy versenyzésre és túrázásra egyaránt alkalmas. Ráadásul korszerű testformájával és modern felszerelésével hihetetlenül gyors is. Mindezek tetejébe a hajó felhúzható tőkesúlyos, így sólyán vízre tehető és daru nélkül összeszerelhető, könnyen trélerezhető és szállítható. Versenyzésre tervezett kialakítása mellett ugyanakkor kényelmes kabin és fürdő is helyet kapott benne.

Magyar vonatkozások
A Luka 30-as fontos magyar kötődéssel is rendelkezik, hiszen teljes karbon rudazata, beleértve az orrsudarat is, Kápolnásnyéken, a Pauger műhelyben készül. Mivel a hajó nem csak tengeri használatra, hanem sekély vízre is tökéletes, így nem is meglepő, hogy tervezője a Luka 30-as bevezetésében kiemelten kezeli a Balatont. Idén szeptemberben például négy nemzet hét csapatának részvételével a magyar tengeren rendezték meg az L30 Class Championship-et, vagyis a születő osztály első flottaversenyét. A versenynek az  Alsóőrs Marina adott otthont.

Felszereltség, dizájn
Számtalan vitorlaállítási lehetőség, Tape- Drive Carbon vitorlák két reffelési ponttal, süllyesztett furler, Harken eszközök, egyszerűen kezelhető Dyneema kötélzet, verseny és túramód jellemzi a hajót. Az ergonomikus kialakítás akár 8 versenyző számára biztosíthatja a hajózás élményét és a verseny izgalmát – de a World Sailing pályázatának megfelelően akár két ember is tökéletesen elboldogul vele a futamokon.

Az achterstág egyszerűen kiakasztható és az árboc közelében rögzíthető, ami nem megy a biztonság rovására. Reffelni akár a cockpitből is lehet. Összehajtható asztal, nagy zuhanyzó, három, akár négy személy számára kényelmes fekvőhely, fedélzeti zuhany és fürdőlétra gondoskodik arról, hogy egy egész család is teljes értékű vitorlásként tudja használni a hajót. Szállítása és tárolása egyszerű: mind a kormány, mind a tőkesúly emelhető, a test 2,54m széles, azaz egy közepes méretű autó útvonalengedély nélkül húzhatja. A költséghatékony szállítás sokat számára elérhetővé teszi a nemzetközi versenyzést.