Mit hozhat a hazai vitorlázásnak az aarhusi remeklés?Sporttörténeti sikert ért el Berecz Zsombor az augusztus eleji aarhusi világbajnokságon: megszerezte Magyarország első aktív olimpiai osztályos vb-címét, Éri Mári pedig a nyolcadik helyen zárt. Két évvel a tokiói olimpia előtt így már két kvóta is megvan. Vajon mi többet hozhat még ez az eredmény a magyar vitorlázásnak? Ennek jártunk utána.

Szöveg: Simon István Képek: Cserta Gábor/MVSz, Vitorlázás Magazin

Három nappal a világsiker után több száz szurkoló, gyerekek és sporttárs köszöntötte az alsóörsi Balatoni Yacht Clubba visszatért Berecz Zsombort. Ez jól mutatta, milyen lelkesedést – és minden bizonnyal: fejlődési potenciált is – tud kiváltani a magyar vitorlássport első, aktív olimpiai osztályban megszerzett világbajnoki címe.

Trendteremtő eredmények

Berecz Zsombor finndingis világbajnoki címét megelőzően is akadtak magyar sportolók (illetve csapatok), akiknek az első komoly nemzetközi sikere óriásit dobott az adott sportág népszerűségén. Elég a cselgáncsozó Kovács Antal („Atom Anti”) 1992-es barcelonai olimpiai bajnoki címére gondolni, amelynek nyomán a hazai dzsúdózás soha nem látott mértékű fejlődésnek indult, utánpótlás-nevelő klubok tucatjai alakultak szerte az országban.

Talmácsi Gábor 1997-es motoros világbajnoki címét követően a hazai kölyökmotoros iskolák iránt nőtt meg kimutathatóan az érdeklődés. Hasonlót tapasztaltak a gokartpályák üzemeltetői a túraautó-világbajnokságban induló Michelisz Norbert 2010-es első győzelme után.

A csapatsportoknál is találhatunk példát arra, hogy egy kiugró siker ugrásszerű népszerűség-növekedést indukál. A magyar jégkorong-válogatott 2008-ban legyőzte Ukrajna válogatottját a B csoportos világbajnokság döntőjében, ezzel – fennállása során először – feljutott a világ elitjét magába foglaló A csoportba. A „Szapporói Hősök” sikere divatossá tette a nemzeti színű hokimezek viselését – még a futballdrukkerek körében is.

A vitorlázás új arcai

A fenti példák alapján tisztán látszik, hogy egy népszerű sportoló kiemelkedő sikere alapfeltétele annak, hogy az adott sportág – túllépve az addigi kereteken – jelentősen kiszélesítse a tömegbázisát. A Magyar Vitorlás Szövetség 2013-ban átalakította a vitorlássport támogatási rendszerét, akkor kötöttek megállapodást a Laser Radial osztályban versenyző Érdi Márival, illetve a Finndingiben induló Berecz Zsomborral is az olimpiai felkészülés támogatására – és persze a Gyapjas- és a Vadnai testvérpárral is. A fiatal élsportolók profi hozzáállása, jó megjelenésük, kommunikációs készségük, és persze az eredményességük okán kiválóan alkalmasak arra, hogy a magyar vitorlássport új arcai legyenek. Ezt igazolja, hogy az MVSz is ebben az irányban – a legismertebb női, illetve férfi vitorlázó vonzerejére építve – tervezi átalakítani a kommunikációs stratégiáját a közeljövőben.

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin most megjelent, 2018/5-ös számában olvasható!