A 7. helyen végzett az egyetlen csütörtöki futamban a Gyapjas-Gyapjas kettős Aarhusban, a kvótaszerző világbajnokságon. A Litkey-Rácz egység a 25. helyen zárt. A finn osztályban Berecz Zsombor futamában a 13. helyen végzett.

Gyenge, forgolódós szélben nagyjából kétórás halasztás után rajtolt el a tokiói kvótaszerző Hempel Sailing World Championships, az olimpiai osztályok összevont világbajnokságának első futama a dániai Aarhus-ban az Alfa pályán. A Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor kettős a rajtvonal lúv oldalát választva a pálya jobb oldalán cirkált fel, és az első krajcban helyenként vezető pozícióban vitorlázott. A szakasz végén azonban váltott a szél és a bal oldalról jöttek be az első hajók (ekkor az első négyben 3 spanyol hajó kerülte a bóját, elsőként a korábbi junior Európa-bajnok Jordi Xammar kormányozta egység). A magyar hajó a 7. helyen kerülte az első bóját és ezt a helyezését a harmadik szakasz végéig meg is őrizte.

A futam második részében tovább gyengült az amúgy sem túl friss szél, Gyapjasék időközben a 12. helyig is visszaestek, de a befutóra sikerült ismét a 7. pozícióig felküzdeniük magukat. A futamot a svéd Dahlberg-Bergström kettős nyerte a görög Mantis-Kagialis és az olasz Ferrari-Calabró kettősök előtt. A világbajnoki címvédő ausztrál Belcher-Ryan hajó végül az ötödik helyre ért be (a futam első felében a 15. hely körül vitorláztak), a sokáig vezető spanyol Xammar-Rodriguez egység pedig negyedikként zárt.

Gyapjasék így összetettben a 13., Litkeyék pedig a 49. helyen állnak (két csoportban vitorlázik ugyanis a mezőnyt, így minden futamban két azonos helyezésű hajó van, ezért az összetett rosszabb helyezés).

“Nagyon nehéz futam volt, a szélfordulók miatt nehéz döntéseket kellett hozni, de elégedettek vagyunk a 7. helyezéssel” – összegezte Gyapjas Balázs a csütörtöki versenynapot. A 470-esek számára a szél gyengülése miatt nem rendeztek több futamot, így a tervezett kettő helyett csak egy futamot zártak, pénteken a tervek szerint három futamot indítanak.

A finn osztályban még hosszabb várakozás és egy sikertelen próbálkozás után végül ugyancsak egy futamot sikerült megrendezni. Ebben Berecz Zsombor a csoportjában a 13. helyen végzett, így összetettben a 26 helyen áll – egyelőre. A másik magya finnes, Haidekker Elemér a 26. helyen ért célba, így ő pillanatnyilag az 52. a 90 egységet számláló mezőnyben.

Forrás: MVSz – hunsail.hu, Fotó: Cserta Gábor