Még el sem kezdődött a Volvo Ocean Race 2017-18-as sorozata, de máris egymásnak feszültek a tengeren a mezőny hajói a 2008 óta először lehetővé tett közös felkészülési időszak keretében.

Újdonság a Volvo Ocean Race 2017-17-as kiadásában az is, hogy 2008 óta először kerülhetett újra sor a csapatok közös edzésére – önkéntes alapon. Vagyis azok, akik kíváncsiak voltak arra, hol tart a felkészülésük egy másik gárdához képest, edzőversenyeken mérhették össze az erejüket. Ennek keretében ment együtt a mezőny két legesélyesebb csapata, a MAPFRE és a Dongfeng – valamint a Vestas és az AkzoNobel szeptember elején. Ezek a közös „tesztek” nagyon produktívak, hiszen remek lehetőséget kínáltak arra, hogy mindenki felmérje saját erősségeit és gyengeségeit. Ugyanakkor persze kockázata is volt a dolognak – hiszen az ellenfelek is lehetőséget kaptak rá, hogy legalább részben kiismerjék a vetélytársukat. „Ez egy játék. Kockázatos, de ha nem veszel részt benne, akkor veszítesz” – fogalmazott a közös edzések problémakörével kapcsolatban Charles Caudrelier, a Dongfeng skippere.
A páros gyakorlás különösen a MPAFRE és a Dongfeng esetében volt érdekes játszma, hiszen ez a két csapat végzett az élen a sorozat elő-versenyének számító Leg Zerón és a Rolex Fastneten is. Nem meglepő módon a közös tesztelés során is fej-fej mellett voltak (ahogyan az a honlapunkon megtekinthető videón is remekül látszik.)

Részletes cikkünket a Volvo Ocean Race 2017-18-as kiadásáról keresse a Vitorlázás Magazin 2017/5-ös számában!