Az a két csapat jutott ki elsőként az egyenlítői övezet első szélcsendes területéről, amelyek elsőként is értek oda: az AkzoNobel és a Scallywag. De a sárkányosok már átvették a vezetést a hollandoktól.

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: VOR

Alig több, mint két napot száguldhatott az élen szabadon a Volvo Ocean Race hatodik, Hongkongból Aucklandbe vezető szakaszának két élmenője, az AkzoNobel és a Scallywag miután kijutottak az előző szélcsendes területről. De ez eddig tartott, hiszen az immár a Scallywag által vezetett mezőny máris belefejel az újabb szélmentes zónába, így már csak a területtől legtávolabb lévő két sereghajtó, a Dongfeng és a MAPFRE halad tíz csomó fölötti sebességgel, a többiek 6-9 csomóra lassultak.

Alig több, mint 1700 mérfölddel a cél előtt tehát jelenleg úgy tűnik, bevált az AkzoNobel és a Scallywag merész stratégiája, amelynek értelmében a többieknél nyugatabbra pozicionálták magukat az útvonalon. De a mezőny továbbra is nagyon szoros. Nem csak azért, mert a második helyen haladó hollandok csak 4,5 mérföldnyire vannak a sárkányosok mögött, és a harmadik helyezett Brunel lemaradása is csak 9 mérföld, hanem azért is, mert még az utolsó helyen hajózó spanyolok is csak 74 mérföldnyire vannak tőlük – lényegében fej-fej mellett a Dongfenggel.