Nagyon szoros a verseny a Volvo Ocean Race hatodik, Hongkongból Aucklandbe vezető hatezer mérföldes szakaszán nem sokkal a táv egyharmada után. Ismét a spanyolok vezetnek, őket szinte szokás szerint a Dongfeng üldözi. A különbségek azonban nagyon kicsik, így még bármi megtörténhet…

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: VOR

Túl van az Aucklandbe vezető út egyharmadán a Volvo Ocean Race mezőnye. A hatodik szakaszon is meglehetősen szoros a verseny, és – ahogyan már megszokhattuk – ismét a MAPFRE vezet, nyomban a Dongfeng és a Team Brunel. A Turn the Tide on Plastic negyedik helye (ráadásul alig több mint 3 mérföldnyi hátránnyal a spanyolok mögött) annál inkább meglepetésnek számít. Ráadásul a különbségek is nagyon csekélyek, hiszen a Dongfeng alig 1,5, a Team Brunel 2,2, a TTP pedig csupán 3,3 mérfölddel van lemaradva a spanyolok mögött.

A többiek lemaradása sokkal nagyobb, hiszen jelenleg a Scallywag 24, az AkzoNobel 25 mérfölddel távolabb van a végcéltól, mint a fenti négyes fogat. Az ötödik és a hatodik helyen hajózó két szakadár csapat ugyanis ismét azzal próbálkozik, amit a Scallywag Hongkong felé menet is megcsinált: „levágják a kanyart”, vagyis a többiektől némileg keletebbre helyezkedtek.

„A parti navigációs csapat szerint ez a tökéletes irány a Doldrum felé és azon át. Bízom bennük, hiszen az előző szakaszon is bevált, hogy mertünk kockáztatni” – mondta a scallywages John Fisher.

A mezőny szürke ég alatt, erős szélben és szűnni nem akaró esőben hajózik már napok óta.

„Arra számítok, hogy néhány nap múlva már verőfényes napsütésben vitorlázhatunk a kereskedelmi széllel. Ránk férne már ez a kis változás” – fogalmazott Xabi Fernandez, a MAPFRE skippere.