Nagyjából félúton jár a Volvo Ocean Race mezőnye a Lisszabonból Fokvárosba tartó második versenyszakasz során. a Dongfeng őrzi a vezetést, de az üldözők közelegnek.

Még 3600 mérföldet kell megtennie a héthajós mezőnynek a VOR második etapjának céljáig, Fokvárosig. Az élen továbbra is a Dongfeng áll, de alig 2,5 mérföldes távolságban követi a MAPFRE, és a harmadik helyen haladó Vestas sincs túlságosan lemaradva, hiszen a dán-amerikai csapat hátránya is csak 9 mérföld. Igaz, nekik egyre inkább hátrafelé kell figyelniük, hiszen a Brunel már csak egymérföldnyire van tőlük. Az ötödik helyen hajózó AkzoNobel további nyolcmérföldnyi elmaradásban van a dobogó-aspiránsok mögött. A sereghajtós viszont már jóval tetemesebb hátrányban vannak. Bár a Turn the Tide on Plastic sokat jött előre, meg is előzte a Scallywag-et, de 34 mérföldnyi távolságot kell lefaragnia ahhoz, hogy még egy helyet javítson.

A mezőnyt túl van tehát a trópusi konvergencia zónán, és egészen szerencsésen jutottak túl rajta, hiszen közel sem volt akkora szélcsend, mint ami általában jellemzi ezt a területet. Immár mindenki 15 csomó körüli sebességgel halad az Egyenlítő felé, ahonnan a kereskedelmi szelek nagyobb tempót kölcsönözhetnek majd a hajóknak.