Jól szerepeltek a magyar versenyzők az optimistesek Európa-bajnokságán. Fehér Boróka például a 14. lett, ez kimagasló eredményt jelent – számolt be róla a hunsail.hu. 

Június végén hollandiai Scheveningenben rendezték meg az Optimist Európa-bajnokságot. A lányok mezőnyében 114, a fiúkéban versenyző állt rajthoz. A fiúk küzdelmében valamennyi magyar sportoló bejutott az aranycsoportba jutott. A végeredmény alapján Tóth Attila a 24., Borda Levente a 37., Verebély Mátyás 64., Zolnai Sámuel 73. helyen végzett. Az aranycsoportba jutást követően mindannyian visszaestek, az addigi jó helyezéseikhez képest.
A lányok közül Fehér Boróka az aranycsoportba szerepelt és kitűnő helyezést ért el: végeredményben ugyanis a 14. helyen zárta az Európa-bajnokságot, ami kimagasló eredmények számít – közölte a Hunsail.hu-val Török Péter, a Spartacus Vitorlás Egylet optimistes edzője. Hozzátette: a lányok mezőnyében induló Chiara Lisa Carra és Nagy Réka Dóra az ezüstcsoportban végeztek. Chiara a 17., Réka pedgi a 34. helyen zárta a versenyt.
Török Péter beszámolt arról is, hogy a verseny helyszínén a hajóosztály számára nem mindig voltak ideális vitorlázási körülmények. A sokszor gyenge, 6-8 csomós szélhez, 30-40 méter/perces áramlás társult, amely a verseny végére a 60 méter/percet is elérte. A tenger felöl fújó szélszerencsére  többször is felerősödött, és a nap második felében elérte a 13-18 csomós erősséget. A versenyzők mindegyikéről elmondható, hogy jól elsajátították a helyi szél- hullámviszonyok között elvárt hajóvezetési stílust.
Az Optimis Eb-nek azért Scheveningen (Hága – Scheveningnen adott helyet, mert itt volt a Volvo Ocean Race (VOR) befutója, amely az egész várost (Hága – Scheveningen) lázban tartotta. Fantasztikus élmény volt látni a VOR-hajók befutóját és naponta találkozni velük. “Ha azt vesszük figyelembe, hogy a VOR-hajókban érintett országok köztudatában milyen mélyen jelen van a vitorlázás, mi magyarok nagyon szépen teljesítettünk az Optimist Európa-bajnokságon” – zárta beszámolóját a spartacusos edző.

A fotó illusztráció – forrás: MVSz/hunsail.hu