Már megdőlt a tavalyi rekord a balatoni kompközlekedésben. A BAHART a helyi lakossági igényekhez még inkább illeszkedő téli menetrend bevezetésének lehetőségét vizsgálja 2018-ra.

A Balatoni Hajózási Zrt. kompszolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között már a 2016-os évben is több, mint egymillió utas vette igénybe, amivel 14 éves rekord dőlt meg a kompon utazó személyek számát tekintve. Az utazók igényeihez igazított kompmenetrendnek és a hatékonyabb marketing-kommunikációs munkának, valamint a Balaton régióba érkező több turistának és a nyári időszakon kívüli növekvő látogatószámnak köszönhetően a BAHART kompszolgáltatásait is többen vették igénybe – derül ki a társaság közleményéből.

Idén már augusztusban köszönthette a szerencsés egymilliomodik utasát a BAHART és az utasszám november végére meghaladta a 2016-os teljes évit. Mikulás napjára már 1.140.000 fölé emelkedhet a kompot igénybe vevők száma, ami 2 százalék többletet jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan emelkedett a szállított gépjárművek száma, a kerékpárok számának növekedése pedig ezt a mértéket is meghaladta az idei évben (+7 százalék).

A BAHART az utazóközönség véleményét is megkérdezve, a napokban vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen finomításokat tud még a menetrenden eszközölni. A társaság célja, hogy a kompindulásokat még inkább úgy alakítsa, hogy a régióban élők, a szolgáltatást a téli időszakban is napi szinten használók igényeinek jobban megfeleljen. A vizsgált optimalizálás egyik eleme, hogy a téli időszakra meghirdetett menetrend idején a reggeli északi parti első kompindulást negyedórával előrébb hozza-e a társaság. Ezzel elősegítheti a Tihanyból déli partra munkába igyekvő autósok közlekedését, ami akár a szolgáltatást igénybe vevők számának növekedését is eredményezheti (többen érnének be időre a munkába). Esetleges nagyobb számú reggeli forgalom esetén pedig lehetővé válna még egy forduló beiktatása a két part között, a meghirdetett fix indulási időpontok pontos tartása mellett is. A vázolt menetrend-optimalizálás emellett kedvezően hatna a Társaság munkaerő- és munkaidő-gazdálkodására is, elsősorban a szigorúan szabályozott hajós munkaidőrendszer által érintett munkavállalók esetében.

Jelenleg a kompok november 13. és december 31. között óránként közlekednek, az első komp Szántódrévből 7.00 órakor az utolsó 17.00 órakor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.30 órakor indul az első és 17.30-kor az utolsó kompjárat.

December 6-án a BAHART a komputasokat mikulásajándékkal üdvözli a fedélzeten Szántódrév és Tihanyrév között.