Fantasztikus teljesítményt ért el Érdi Mári a Miamiban rendezett világkupán: mindhárom szombati futamban dobogós helyen végzett, így a 21-ről a 8. helyre jött fel. Ez egyben azt jelenti, hogy indulhat a mai döntőben.

Forrás: MVSZ

Jól szerepelt a többi magyar versenyző is, Vadnai Benjamin például az egyik szombati futamban kiválóan ment és a második helyen futott be, ennek köszönhetően az összetettben a 22. lett. Vadnai Jonatán a 30. helyen zárt. A 470-essel induló magyar páros – Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs – pedig a 22. helyen fejezte be a versenyt.

Szombaton bravúros teljesítményt nyújtott Érdi Mári a világkupán Miamiban. A Laser Radiállal versenyző magyar sportoló a 21. helyről várta a három szombati futamot, amelyeken – sorrendben – 2., 1., illetve 3. helyen végzett. Ezzel az összetettben feljött a 8. helyre, így indulhat a vasárnapi döntőben, más néven éremfutamon (Medal Race).

Parádés teljesítmény

Érdi Mári teljesítményét nagyon nehéz megfelelő szavakkal méltatni. Szerdán ugyan egy futamgyőzelemmel kezdte a világkupaversenyt, de aztán két futam erejéig gyengébben szerepelt. Majd fokozatosan javuló teljesítménnyel felkapaszkodott a 21. helyre összetettben, ám még akkor is 20 pontnyira volt a tizediktől, vagyis attól, hogy bekerüljön az éremfutamba. Elvileg akkor még négy futam volt hátra, de a pénteki viharos szél miatt kimaradt versenynap miatt csökkenő futamszám tovább nehezítette a helyzetét. Érdi Mári azonban már sokszor megmutatta milyen kitűnő és lélekben is erős versenyző, ezt most is bizonyította. (Jellemző rá, hogy január elején a Hunsail.hu-nak azt mondta, hogy az motiválja a legjobban, ha valami nem jön össze.)

Érdi Mári bravúrja Miamiban – Fotó: Richard Langdon / Sailing Energy / World Sailing

A szombati három futamon parádésan vitorlázott, a pontokat nézve még az éllovas világbajnok, a két futamot is megnyerő brit Alison Youngnál is jobban szerepelt. Vagyis a nap hőse egyértelműen Érdi Mári lett. Matematikailag kizárólag Alison Youngot és a második helyen álló belga Emma Plasschaertet nem érheti utol a a dupla ponttal számító éremfutamokban. (Erről a versenyről magyar idő szerint várhatóan vasárnap 18 órától élő közvetítés lesz.) Akárhogy végződik is a verseny a számára, ezen a szombati napon Miamiban megmutatta, hogy bármire képes a legnagyobb menők ellen is. Bizonyította ezt már máskor is, de ilyen látványosan még soha. Ráadásul még csak húszéves.

Helytálltak a többiek is

Érdi Mári mellett a másik három magyar egység is jól szerepelt. Szombaton a Laser Standard osztályban versenyző Vadnai Benjamin jónak mondható 34. és 22. helyek mellett nagyszerű versenyzéssel egy kiváló második helyet is szerzett, amelyekkel összetettben feljött a 22. helyre, felülmúlva a tavalyi versenyen futott szintén kitűnő eredményét.

Vadnai Benjamin kiválóan ment szombaton, az egyik futamban a második helyen zárt –  Fotó: Richard Langdon / Sailing Energy / World Sailing

Vadnai Benjamin öccse, a szintén Laser Standardben induló Vadnai  Jonatán 23., 33 és 46. helyeivel 30. helyen végzett a hetvenhajós világkupa mezőnyben, ami húszévesen szintén nagyszerű teljesítmény.

A 470-esben induló magyar párosnak – Gyapjas Balázsnak és Gyapjas Zsombornak – az erős szélben kevés esélye volt a gyengébbik felszerelésükkel, de így is jó eredményt értek el. Mindhárom futamon és végeredményben a 22. helyen fejezték be életük második világkupaversenyét.

Miami az egyik állomás

Egyébként a mostani Miamiban rendezett verseny folytatása az olimpiai osztályok világkupa-sorozatának, amely tavaly Japánban, Gamagori vízein kezdődött. A következő verseny Európában, a franciaországi Hyeres-ben lesz, majd június elején Marsailles-ben a döntőnek nevezett eseménnyel zárul. Miamiban négy magyar egység állt rajthoz: Érdi Mári női Laser Radiallal, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán Laser Standarddel, illetve a Gyapjas testvérek – Zsombor és Balázs – 470-essel versenyeznek.

Vagyis Berecz Zsombor kivételével az összes tokiói olimpiai részvételre esélyes magyar vitorlázó ott van az amerikai versenyen. (Berecz Zsombor alapvetően két okból nincs ott. Egyrészt napokon belül a spanyolországi Cádizba utazik, hogy már a helyszínen készülhessen idei első nagy feladatára, a sikeres Európa-bajnoki szereplésre. Másrészt tengerentúli versenyre utazni egy finnesnek nagyon idő- és költségigényes. A saját hajó oda- és időben visszaszállítása fenti okokból értelmetlen lenne, így viszont tulajdonképpen bérhajóval és idegen árbóccal kellene versenyeznie, ami komoly hátrány azokhoz képest, akik saját hajóval indulnak. )