Ősszel elindul Magyarország második hajós képzése a BAHART a Siófoki Szakképzési Centrum szervezésében.

Saját szakember-utánpótlásának biztosításának érdekében a saját kezébe veszi a szakemberek képzésének ügyét a BAHART. A munkaerőpiaci hatások és az iskolarendszerű utánpótlás képzés hiánya, valamint ezek felismerése hívta életre a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével a 2018. őszén elinduló hajós képzést Siófokon, mellyel az országban már két helyen érhető el ez az oktatás.

A jelentős számú hajós munkavállalót foglalkoztató „nagy” állami vállalatok átalakulásának következményeként a hajós felsőfokú szakképzés mára teljesen megszűnt, az iskolarendszerű középfokú képzés pedig tartalmában és a résztvevők számában egyaránt megváltozott. Ezzel egyidejűleg a gyakorlati képzőhelyek száma, valamint az elméleti és gyakorlati oktatók száma is csökkent.  A fentiek ismeretében nagy öröm számomra, hogy a BAHART és a Siófoki Szakképzési Centrum összefogásával elindulhat egy jelentős hiánypótló képzés a régióban.” – emelte ki Szamosi Lóránt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója a szakmák éjszakáján a BAHART hajóin rendezett eseményen, ahol az oktatási intézmény és a vállalat képviselői aláírták a közös képzés indításáról szóló megállapodást.

Szamosi Lóránt és Kollár József

Kollár József a BAHART vezérigazgatója az eseményen elmondta: „A tervezett hajós technikus képzés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a Balaton régióban élő potenciális munkavállalókat készítse fel a hajós hivatásra. A hallgatók gyakorlatai képzőhelye a Balatoni Hajózási Zrt. lesz, és ennek megfelelően a szakmai tárgyak oktatását évtizedes hajózási gyakorlattal és oktatói tapasztalattal is rendelkező BAHART hajóparancsnokok és géptisztek végzik. A BAHART hosszútávon a hajós állomány megfelelő hajós szakemberekkel való utánpótlását és a várható jövőbeni fejlesztések során a BAHART hajóflotta bővítésével jelentkező hajós munkaerő igény kielégítését várja a képzés elindításától.

Jelenleg Magyarországon két szintű iskolarendszerű hajós képzés lehetséges, amelyek eddig kizárólag Budapesten voltak megszerezhetők. A képzésben résztvevők jelentős számban a megszerzett végzettséggel külföldön keresnek munkát, vagy pályaelhagyóvá válnak. Emellett elmondható, hogy az iskolarendszerű középfokú oktatás még nem teljesen elégíti ki a magyarországi munkaerő-piaci, munkaadói igényeket. Az iskolarendszeren kívüli, hatósági képesítések megszerzésére irányuló tanfolyamok pedig nem központi szervezés és felügyelet mellett történnek, hanem piaci alapon alakult és minőségében jelentősen eltérő képzőszervek végzik.

A Siófokon induló új képzési program elérhető mindazon érdeklődők számára, akik a meghatározott jelentkezési feltételeknek megfelelnek (érettségi végzettség, úszástudás, egészségügyi alkalmasság) és a képzési program tartalmi elemeinek elsajátítását követően új szakmai képesítés megszerzését tűzték ki célként. A tervezett képzési idő 800 óra (320 óra elméleti- 480 óra gyakorlati oktatás). Az elméleti oktatás a Siófoki Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a gyakorlati oktatás a BAHART hajóin és hajójavító bázisán történik, mindezzel magas színvonalon biztosítva a képzésben résztvevők szakmai felkészítését és valós vízi és hajózási körülmények között megszerezhető gyakorlati tudását.