Nagyon jól elkapták a fonalat a Hansénál mostanában – ezt bizonyítja a 388-as sorozat is, amely az egyik kedvenc hajónk volt a Budapest Boat Show-n. Kellően tágas, mégsem olyan nagy, hogy rettegést keltsen a vele való manőverezés, tele van jól átgondolt megoldásokkal – és nagyon fényes a beltere.

Szöveg: Lénárt Attila Fotó: Hanse

Hatalmasat lépett előre a Hanse az elmúlt 5-6 évben. A márka egy-két generációval ezelőtti típusai láttán még sokan húzták a szájukat mindenféle kisebb minőségi észrevételek miatt. Mára ennek nyoma sincs. Ki merem jelenteni, hogy a kidolgozás finomsága tekintetében egyre inkább a Hansét kell(ene) figyelnie a többi gyártónak. Semelyik másik hajón nem láttunk olyan finom illesztésű, minden irányból lezárt szegélyű trópusi fa deck-borításokat, mint a Hanse 388-ason – hogy csak egy kiragadott példát hozzak.

A szó szoros értelmében tapintható minőségérzet fokozása mellett a Hanse láthatóan a fényekre tette a hangsúlyt mostanában. A kiállításokon persze minden gyártó igyekszik olyan fényessé varázsolni hajói belterét, amennyire csak lehetséges, hiszen ez minden vevőnek fontos szempont. Ezért rengeteg rejtett és jól látható LED-lámpát nyomattak egész nap a hajók belterében, volt olyan, amelynél éreztük, mennyivel melegebb van a kabinban ezek hőleadása miatt. A kiállítás valamennyi hajója közül a 388-asban volt a legvilágosabb a beltér – holott ez volt az egyetlen hajó, amelynek szalonjában egyetlen lámpatest sem világított! Ezt teszi nem kevesebb, mint 19 (!) fedélzeti üvegfelület.

Már rögtön a kabinlejárat mellett két-két hatalmas sötétített üvegpanelt láthatunk – és persze a lejárati ajtó is üvegből van. Amilyen egyszerű, olyan zseniális megoldás ez, hiszen az ablakrendszer nem csak fényt ad, de jó rálátást is kínál bentről a kokpitra, így kevésbé vannak elválasztva egymástól a fönt és lent tartózkodók.

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin következő. április 9-én megjelenő számában olvasható!