Már a nevében is hangsúlyozza a Dufour a 2016-ban piacra dobott 460-as legnagyobb előnyét: a Grand Large tényleg nagyon nagy. És kényelmes. Ezt a hajót választották követőink a Facebookon folytatott szavazásunk során a Budapest Boat Show legszebb hajójának, így – ígéretünkhöz híven – soron kívül bemutatjuk mostani lapszámunkban.

Szöveg: Lénárt Attila Fotó: Dufour

Örök polémia kikötői körökben a balatoni/adriai nyaraló kontra kényelmes vitorlás hajó témája. A Dufour 460-as Grand Large láttán azonban hajalmosak lehetünk az utóbbi csoport mellett állást foglalni. A francia gyártó hajója ugyanis gond nélkül hozza egy kisebb balatoni ház kényelmi színvonalát, így tekinthetjük akár olyan nyaralónak is, amely a vízzel minden irányból határos.

A hajó kokpitje olyan hatalmas, hogy helyesebb lenne talán inkább terasznak nevezni. Már csak azért is, mert az úgyszólván elhagyhatatlan hajós kellékek (két kormányállás, hátravezetett, egy ember által is kezelhető kötélzet) mellett még beépített grillsütőt is találhatunk rajta, amelyet a méretes sun-decket lehajtva nagyon kényelmesen kezelhetünk hátul állva.

A teljes cikk a Vitorlázás Magazin nemrég megjelent, 2018/2-es számában olvasható!

 

Főbb jellemzők

Dufour 460 Grand Large

Teljes hossz: 14,15 m

Hajótest hossz: 13,50 m

Max.. szélesség: 4,50 m

Nettó tömeg: 10 760 kg

Merülés: 1.90-2,20 m (normál illetve rövidített tőkesúllyal)

Motorteljesítmény: 55 LE

Összes vitorlafelület: 99,80 nm