Nem kényeztette el ezen a télen a jégvitorlázás szerelmeseit az időjárás, hiszen még nem fagyott be a Balaton – és az előrejelzések szerint egyelőre nem is fog. Így inkább ezzel a különleges sztorival próbáljuk részben kárpótolni a sport rajongót: íme, egy motorkerékpár és egy jégvitorlás versenye!

Szöveg: Vitorlázás Magazin, Fotó: Archív

A népszerű angol autós műsor, a Top Gear készítői is biztosan beleszeretnének ebbe az őrült ötletbe: motor vs jégvitorlás versenye! Az esemény maga sokkal régebbi, mint a hasonló őrültségeket manapság oly könnyedén világhírig röpítő közösségi média-oldalak, hiszen az első (és tudtunkkal: ez idáig egyetlen) ilyen versenyt 1911-ben vagy 1912-ben rendezték meg Kanadában, a Torontói-öbölben.

Az időpont azért kérdéses, mert a páratlan eseményről fennmaradt két kép egyikét 1911-re, míg a másikat 1912-re datálja a forrás, Toronto város levéltára illetve a Canadian Heritage Gallery. Ez utóbbi adatai szerint a versenyre 1911 márciusában került sor Herb Kipp motorkerékpár-bajnok és a Comet nevű jégvitorlás között, amelyet Carol C. Wells és Samuel R. Wells épített. Azt nem tudni, ki nyerte a feljegyzések tanúsága szerint 100 km/h–s sebességgel futott versenyt, de talán ennél is érdekesebb kérdés, hogy vajon hogyan sikerült lefékezni ekkora tempóról a motort a jégen?

Bár az ötlet teljesen örültnek tűnik, rá tudunk tenni még egy lapáttal: a kanadaiak feljegyzései szerint negyven évvel korábban vonattal is versenyezett már jégvitorlás. Az Icicle nevű monstrum 1871-ben megverte a Chicago Expresst a Poughkeepsie és Ossining között rendezett futamon. Erről azonban sajnos nem maradtak fent képek…