A garda-tavi 470-es junior Európa bajnokságra készültek a helyszínen a Gyapjas-testvérek a rivai Intervla versenyen. A gyakorlás eredménye biztató: a második helyen végeztek. 

„A két napos eseményen 29 hajó állt a rajtvonalhoz. A körülményekről nem lehet sokat mondani, minden nap napsütésben, 18-22 csomós déli szélben lehetett versenyezni” – számolt be a versenyről Gyapjas Zsombor. „A versenyen nem voltak különös elvárásaink, csak az volt a célunk, hogy minél több információt gyűjtsünk a regatta  végéig és tökéletesítsük az állításokat. A verseny első napján három futam volt, ahol 10., 4. és 1. futameredményeket értük el. Így a nap végén a 2. helyen álltunk. Fontos volt számunkra ez a nap, hogy  ráeszméljünk: igenis van esélyünk jó szélben is megelőzni a nálunk jóval nehezebb testsúlyú egységeket is. A második nap is három futamot rendeztek, de ez jóval nehezebb nap volt mint az előző. A három rajtból kettőt is elrontottunk, így nagyon nagyokat kellett küzdenünk, hogy visszajöjjünk az élmezőnybe. Végül sikeresen megtartottuk a második helyünket, aminek nagyon örülünk, mert ez volt az első dobogós helyezésünk nemzetközi versenyen. Most két nap pihenés vár ránk, amelyeken maximum pár órát szeretnénk vitorlázni, hogy kijavítsunk pár hibát, amelyek most a versenyen jöttek elő. ”

Gyapjas Balázs és Zsombor a  az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői.  2016-ban Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyaránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Most éppen nagy sorozatba kezdtek. Augusztus 6-án rajtol a 470-es junior Európa-bajnokság a Garda-tavon, majd Japánba utaznak, ahol a korosztályos, U21-es világbajnokságon, egy hónappal később pedig az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.